miercuri, 9 mai 2012

Igiena orala

Vom incepe cu cateva intrebari frecvente legate de igiena orala.
 
De la ce varsta incepe perierea dintiilor?

La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti.
 
Cand trebuie sa ne spalam pe dintii?
Perierea dintiilor se face cel putin de doua ori pe zi dupa fiecare masa. Daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, inainte de culcare). 

Cata pasta de dinti trebuie sa folosesc?
 
Pur si simplu, apasati usor pana ce aplicati pe prima parte a capului periutei dumneavoastra de dinti o cantitate de pasta de dimensiunea unui bob de mazare. 
  
Care este durata unui periaj?

Un periaj corect durează cel puţin două minute.
Care este modalitatea cea mai potrivita de periere a dintilor?
 
Tineti periuta de dinti la un unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii.
Este indicat sa aplici periajul atat limbii, cat si obrajilor, pentru a avea o respiratie proaspata.



Acest filmulet ne prezinta cum sa ne spalam pe dintii:


 
Cum aleg periuta de dinti potrivita pentru mine?

Recomandat este o periuta de dinti cu peri moi si cu capul mic.
Un cap mic va permite sa patrundeti la fiecare dinte mai profund si este mai putin probabil sa provoace leziuni gingiilor. 

Cat de des trebuie schimbata periuta de dintii?

Periuţa de dinţi trebuie schimbată când începe să se uzeze, cel puţin o dată la trei luni. De reţinut că este indicat să vă schimbaţi periuţa de dinţi după ce aţi suferit de o răceală, pentru că periuţa acumulează bacteriile şi se poate produce o reinfectare. 

Ce tip de pasta de dinti trebuie sa folosesc?

Atat timp cat pasta dumneavoastra de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita, indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, sau ca aceasta are o anume aroma. Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.

Daca dantura dumneavoastra este hipersensibila la fierbinte sau rece, luati in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila, pasta de dinti care sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire), acestea conferind cavitatii bucale o senzatie placuta de curat, de proaspat, care poate reprezenta o motivare de a va spala mai des, insa adevaratul ingredient activ care protejeaza dintii dumneavoastra este fluorul. 

Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti.

Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog.

De ce altceva mai au nevoie dintii tai?

Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. De fiecare data cand te speli pe dinti, clateste 20-30 de secunde cu apa de gura.Dupa folosirea apei de gura, o jumatate de ora nu consuma nici un aliment sau bautura, pentru ca actiunea acesteia sa fie completa. 

Ata dentara cerata nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, elimind frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte.  


Se iau aproximativ 20 cm de ata si se infasoara pe degetele mijlocii, lasand un segment de 1- 2 cm, pe care il putem manui usor cu degetul aratator de la fiecare mana. Important! Foloseste intotdeauna ata dentara inainte de spalatul pe dinti, nu dupa. 

Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar (guma de mestecat sugar-free). Daca, ocazional, nu te poti spala pe dinti, solutia cea mai la indemana este sa mesteci guma.
Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Toc cui, minte brici, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena