miercuri, 26 februarie 2014

Trucuri care te întineresc cu zece ani

LA 20 DE ANI

Nu uita de tine! Esti tanara, te simti in forma, muncesti mult (esti studenta si ai si o slujba cu jumatate de norma), pierzi multe nopti, mananci pe apucate si nu trece nici un week-end fara dans… Insa chiar daca rezervele tale de energie par inepuizabile, nu exagera!

Aceasta este varsta la care lipsa de calciu si carentele vitaminice sunt cel mai des intalnite, influentate fiind si de regimurile drastice de slabire care dezechilibreaza metabolismul. Orice supliment de vitamine si minerale este binevenit.




Cate o jumatate de ora de exercitii fizice, facute de patru ori pe saptamana, sunt suficiente pentru a-ti mentine tonusul fizic si psihic. Nu trebuie neaparat sa faci gimnastica; danseaza, mergi pe role, urca scarile – orice activitate fizica distractiva are un rol benefic.

LA 30 DE ANI
Rasul e secretul frumusetii tale. Asadar, razi cu pofta, cat mai des! Cariera ta e in plina ascensiune, ai o relatie stabila de cuplu si incerci sa pastrezi echilibrul intre viata de familie si cea profesionala. Stresul e inamicul numarul 1. Ai grija ce mananci, pentru ca o hrana sanatoasa conteaza mult la aceasta varsta. Un control medical o data sau de doua ori pe an tine boala departe!


LA 40 DE ANI
Invata sa te relaxezi. E perioada de maxima implinire pe toate planurile; responsabilitatile profesionale si familiale iti sunt din ce in ce mai mari – nu e de mirare ca te simti epuizata. Esti tot mai interesata sa-ti mentii un stil sanatos de viata.

Pentru a fi cat mai activa si sanatoasa, e important sa-ti mentii o greutate corporala optima. Ritual obligatoriu de frumusete si relaxare: pune in apa de baie cateva picaturi de ulei de masline si maseaza-ti corpul.

Vei avea o piele de catifea!


LA 50 DE ANI

Sanatatea inainte de toate! Oricat de greu ti-ar fi sa accepti, obisnuieste-te cu faptul ca sanatatea incepe sa scartaie, obosesti usor si abia astepti sa te pensionezi, ca sa te odihnesti asa cum ti-ai dori.

Nu uita insa ca sedentarismul e cel mai mare pericol – este importanta pastrarea unui tonus fizic bun, care iti va influenta pozitiv starea de spirit. Alearga in fiecare dimineata si vei radia de sanatate!


In cazul in care inca mai fumezi, renunta! Si plamanii si inima si oasele se resimt in urma fumatului. Daca la tinerete nu-ti dai seama de acest lucru, la menopauza organismul se va razbuna.


INTRE 20 SI 30 DE ANI

Ziua muncesti, noaptea petreci… Asigura-te ca si corpul tau face fata acestui program agitat!

ATUURILE TALE
Pielea si hormonii tai au atins deja un nivel de echilibru, asa ca arati foarte bine (exceptand, desigur, diminetile de dupa noptile albe, in care ai exagerat cu mancarea, fumatul sau alcoolul!).

Partea buna e ca la 20 de ani corpul tau e suficient de rezistent ca sa poata lupta cu oboseala si isi poate reveni rapid dupa boala.

AI GRIJA!

Acum este perioada cea mai potrivita pentru cateva diete mai drastice, care insa, pe termen lung, pot provoca cresteri in greutate. Daca te decizi sa tii un regim de slabire mai extravagant si mai dificil, nu uita ca acesta iti poate afecta sanatatea si te poate priva de alimentele necesare pentru maturizarea organismului.

Daca nu ai o relatie stabila, fereste-te de bolile transmisibile sexual; chlamidia este una dintre cele mai raspandite. Foloseste prezervativul, iar daca ai si cea mai mica banuiala, programeaza-te la ginecolog. Chlamidia, de exemplu, poate duce la infertilitate daca nu e tratata la timp.

Nu neglija sa iti faci analizele in mod periodic.


Persoanele cu varste intre 20 si 30 de ani sunt afectate de stres, deoarece in aceasta perioada fiecare incearca sa-si construiasca o cariera si sa-si intemeieze o familie. Nici una dintre noi nu poate evita stresul, dar in mod sigur ii putem reduce efectele! Elibereaza-ti energiile negative prin exercitii fizice (macar 20 de minute, de trei ori pe saptamana). Exercitiile pentru respiratie relaxeaza si elimina stresul acumulat la scoala sau la serviciu.

CUM SA AI UN CORP PERFECT
Oasele tale sunt inca in crestere, de aceea e bine sa consumi cat mai multe alimente bogate in calciu (lactate, broccoli, sardele, migdale). Produsele bogate in fibre dau rezistenta organismului. Macar cinci fructe sau portii de legume consumate in fiecare zi produc suficienti antioxidanti, care previn imbatranirea. Bea cel putin doi litri de apa pe zi.

Examineaza-ti sanii lunar si semnaleaza-i medicului orice modificare – cazurile de cancer sunt rare in aceasta grupa de varsta, dar, daca – Doamne fereste! – se intampla, simptomele sunt foarte agresive!

De asemenea, specialistii au constatat ca la 20 (si ceva) de ani ai cea mai buna ocazie sa legi prietenii pentru toata viata, iar acest lucru va face minuni nu doar pentru viata ta sociala, ci si pentru corpul tau!

SUPLIMENT RECOMANDAT

Ceaiurile de plante, care ajuta ficatul sa-si revina dupa excesele de mancare sau alcool.

CUM TE MENTII IN FORMA

Cu un mic dejun consistent: un pahar cu suc natural + un ou fiert + doua felii de paine integrala sau cereale integrale vitaminizate + fructe.

INTRE 30 SI 40 DE ANI

Pastreaza-ti energia si lupta contra stresului din acesti ani!

ATUURILE TALE

Acum plamanii tai functioneaza perfect (daca fumezi, regula nu se mai aplica; mai mult decat atat, fumatul imbatraneste pielea, provoaca boli circulatorii si reumatice). Tonusul tau e intr-o stare foarte buna, desi dupa varsta de 35 de ani, masa musculara incepe sa scada.

AI GRIJA!

Durerile de spate sunt din ce in ce mai dese si mai intense, in special daca ai un copil mic pe care il tii mult in brate. Nu uita sa indoi genunchii de fiecare data cand ridici ceva greu. Daca esti nevoita sa cari un obiect mai greu de cinci kilograme, tine-l cat mai aproape de corp, ca sa nu-ti deformezi coloana vertebrala.

CUM SA AI UN CORP PERFECT

Daca te-ai obisnuit cu sandvisurile pregatite in graba dimineata, cu pranzurile luate pe fuga in pauza si cu cinele fast-food, e momentul sa revii pe calea cea buna! Starea ideala a corpului tau este cea alcalina. Alimentele care produc acizi organici sunt raspunzatoare de pregatirea “terenului” pentru aparitia artritei, cancerului, bolilor de inima. Mananca multe fructe si legume proaspete – chiar si fructele care par acide, adica portocalele si lamaile, au efect alcalin.
Vei fi incantata sa afli ca si cafeaua e indicata, dar numai in cantitati moderate. Carnea, ouale, pestele, fibrele, alunele, zaharul si tutunul creeaza un mediu acid si trebuie echilibrate cu alimente alcalinizante. Pestele oceanic bogat in acizi grasi (Omega 3), semintele (de floarea-soarelui, dovleac, in) si migdalele sunt bune pentru inima si circulatie. Consuma sardele si ton in ulei, precum si paine cu seminte, de doua-trei ori pe saptamana (acestea cresc concentratia de magneziu din sange si previn simptomele premenstruale).

La aceasta varsta incepi sa ai probleme cu dintii si gingiile. Poti preveni durerile si complicatiile folosind, in fiecare seara, ata dentara. Cumpara o periuta electrica – merita toti banii! Ori de cate ori ai ocazia, razi cu pofta, nu te abtine: rasul oxigeneaza sangele, creste cantitatea de hormoni excitanti si intareste sistemul imunitar. Persoanele optimiste traiesc mai mult si nu-si arata varsta. Gimnastica te ajuta sa-ti mentii in forma oasele si inima; zilnic trebuie sa-i aloci cateva minute.

O metoda garantata de a preveni stresul fara efort: asculta muzica. Nu numai ca te relaxeaza, dar reduce tensiunea arteriala, pe cea musculara si iti intareste sistemul imunitar. Si sexul te mentine in forma si te ajuta sa scapi de stres: intensifica circulatia sangelui, te ajuta sa dormi mai bine si te echilibreaza hormonal; desi pare greu de crezut, sexul e un medicament indicat contra migrenelor!

SUPLIMENT RECOMANDAT

Ginseng brazilian (ajuta la combaterea stresului, reduce simptomele menstruale, care sunt cele mai acute in aceasta perioada; in plus, aceasta planta e renumita pentru calitatile sale afrodisiace).

CUM TE MENTII IN FORMA

Redu numarul de “pranzuri la pachet” la unul pe saptamana; opteaza pentru cele condimentate cu curry sau sofran de India (contine curcuma, o substanta care mentine tesuturile tinere).

INTRE 40 SI 50 DE ANI

Pastreaza-ti obiceiurile sanatoase! Vei arata mai tanara si te vei simti excelent!

ATUURILE TALE

Din punct de vedere intelectual, esti mai in forma ca niciodata! Anii trec repede si intelegi cat de important este sa-ti mentii un corp frumos.
Acum se vad efectele exercitiilor fizice si ale alimentatiei sanatoase. Incepi sa apreciezi avantajele unei vieti echilibrate si ale relaxarii. Cand atingi varsta de 40 de ani, devii mai sigura pe tine, iar aceasta incredere in propria persoana se vede – arati si te simti fantastic!

AI GRIJA!

Incep sa-ti scartaie incheieturile, muschii si pielea necesita din ce in ce mai multa ingrijire pentru a arata bine. Ochii sunt mai putin mobili si ochelarii de vedere devin o necesitate (80% dintre femeile cu varste peste 45 de ani poarta ochelari sau lentile de contact).

La aceasta varsta pot aparea multe alte neplaceri, mai ales in cazul persoanelor supraponderale: diabetul de tip II, hipertensiunea arteriala si colesterolul marit, care duce la ingrosarea peretilor arterelor. Ca sa le previi sau sa le tratezi din timp, nu uita de controalele periodice la medic.

CUM SA AI UN CORP PERFECT

Pentru a-ti pastra pielea elastica si catifelata, ai la dispozitie trei metode garantate: hidratare, hidratare si iar hidratare! Rasfata-ti pielea cu un tratament de exfoliere si cu o periere temeinica – macar o data pe saptamana; acestea intensifica circulatia periferica si intineresc tenul, inlaturand celulele moarte.

Cercetari recente demonstreaza ca persoanele cu varste intre 40 si 49 de ani isi pot permite un pahar (cel mult doua) de alcool pe zi, pentru a mentine inima intr-o stare cat mai buna. Vinul rosu este recunoscut ca un antioxidant eficient, orice bautura alcoolica ajutand, de fapt, la cresterea nivelului de colesterol bun din sange.

Bea cat mai mult ceai, deoarece contine multe flavonoide – o sursa de antioxidanti care previn aparitia cancerului si a bolilor de inima. Mananca din cand in cand produse care contin ovaz (mentin colesterolul in limite normale). Acelasi efect il are si consumul a doua mere pe zi.

SUPLIMENT RECOMANDAT

Coenzima Q-10 (secretata in mod natural de corpul tau); din pacate, aceasta scade cantitativ o data cu inaintarea in varsta. Este esentiala daca vrei sa ai un corp energic.

CUM TE MENTII IN FORMA

Inghite capsule de vitamina E. Sunt foarte importante pentru sanatatea pielii, a inimii si pentru sistemul imunitar. Nu uita de exercitiile fizice, pentru mentinerea tonusului muscular (aerobic, exercitii pentru rezistenta, ridicare de greutati).

PESTE 50 DE ANI

Consuma cat mai multe alimente bogate in calciu, adopta o dieta saraca in grasimi, dar bogata in fibre si fii cat mai activa, pentru ca mintea si corpul sa-ti fie sanatoase. Nu uita de controalele medicale periodice!

ATUURILE TALE

Daca ai avut grija de tine pana acum, inseamna ca esti intr-o forma foarte buna! Dar nu te culca pe lauri: trebuie sa te ingrijesti in continuare.

AI GRIJA!

Oricat ai incerca, nu poti ignora menopauza. Reducerea cantitatii de estrogen duce la disparitia menstruatiei, afecteaza elasticitatea pielii, oasele devin mai fragile, apar probleme circulatorii si cardiace. Corpul tau isi schimba forma (daca inainte arata ca para sau o clepsidra, acum pare un mar).

La aceasta varsta, dusmanul cel mai temut este osteoporoza, o scadere a masei osoase si deteriorarea tesutului osos. Este supranumita si “boala tacuta”, pentru ca rarefierea structurii osoase nu este insotita de dureri.

Osteoporoza se poate diagnostica relativ simplu, printr-o analiza denumita osteodensitometrie. De asemenea, nu uita sa-ti faci anual o mamografie si un test Papanicolau; daca exista antecedente familiale de cancer de san sau de col uterin, aceste analize trebuie facute inainte de 50 de ani, cu o frecventa recomandata de medic. Adreseaza-te imediat medicului daca depistezi umflaturi anormale, dureri, sangerari sau modificari ale tranzitului intestinal.

CUM SA AI UN CORP PERFECT

Daca iti simti corpul obosit, suplimenteaza-ti dieta cu produse bogate in calciu (produse lactate, masline, legume verzi). Iarna si primavara poti compensa lipsa fructelor si legumelor cu suplimente de vitamine (A, C, D, B6, E) si minerale (calciu, magneziu, seleniu, zinc).

Pentru a atenua simptomele menopauzei, consuma alimente bogate in fitoestrogeni (soia, naut, fasole, mazare, linte, cereale pe baza de ovaz, vin rosu).

La aceasta varsta este esential sa faci orice fel de miscare: aerobic, alergari, plimbari zilnice, urcat pe scari, mers pe bicicleta, exercitii de yoga.

Iti imbunatatesc (sau mentin) pozitia corpului, supletea, tonusul muscular – vei arata cu cativa ani mai tanara!


Pentru a te asigura ca mintea iti este la fel de agera ca la 20-30 de ani, provoaca-ti imaginatia ori de cate ori ai ocazia, incearca sa fii la curent cu tot ce este nou, accepta orice dialog incitant.

SUPLIMENT RECOMANDAT

Suplimentele de calciu sunt esentiale la aceasta varsta (citratul de calciu este absorbit imediat de organism, iar uleiuldin ficat de cod este excelent pentru articulatii, datorita vitaminelor A si D).

CUM TE MENTII IN FORMA

Bucura-te de un masaj corporal macar o data pe saptamana. Si nu este doar un moft: masajul imbunatateste circulatia limfatica si intareste sistemul imunitar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Toc cui, minte brici, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena